TERUG NAAR HET OVERZICHT

Zagen

Gobouw Betonboringen is specialist in zaagwerk in beton, steen en asfalt. Afhankelijk van het te zagen materiaal en de te zagen diepte wordt de machine en een passend zaagblad gekozen. Het zaagblad bestaat uit een rond stalen blad met hierop een aantal diamant segmenten. Het aantal is afhankelijk van de diameter van het zaagblad. Elk segment is ca. 13 mm hoog en bestaat uit diamant en een bindstof. Doordat diamant het hardste materiaal ter wereld is, kun je er alle andere materialen mee zagen, boren, schuren en polijsten. Door zijn hardheid is diamant echter ook zeer broos en dus kwetsbaar. En juist die breekbaarheid wordt gebruikt om de zaag scherp te houden.

Diamantzagen verschillen in diamantgrootte, diamantconcentratie en de metaalsamenstelling. De combinatie van deze drie elementen bepaalt de eigenschappen van de zaag. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan de levensduur, de zaagsnelheid en het zaagcomfort van de diamantzaag. De diamantzaag houdt zichzelf scherp doordat de diamant tijdens de zaagcyclus breekt, waardoor nieuwe scherpe zaagranden ontstaan. Door te vari├źren met de metaalsamenstelling kun je voor elk materiaal het juiste breekmoment bepalen. Op die manier blijft de zaag in het materiaal zagen en wordt de diamant optimaal benut.

Voor harde materialen, zoals graniet en beton wordt een zaag met zachte binding gebruikt. Voor zachtere materialen zoals kalkzandsteen, baksteen en asfalt gebruiken we juist een zaag met een hardere binding. Sommige diamantzagen hebben een aantal schuingeplaatste tanden. Dit is om slijtage te voorkomen. Bij het zagen van zachte, zanderige materialen zal er zonder deze speciale segmenten erg veel slijtage optreden bij de aanhechting van de segmenten. Het staalblad zal dun worden met als gevolg een laag rendement, klemmende zaagbladen en afbrekende segmenten. Daarom kiezen we bij het zagen van zachte, zanderige materialen (asfalt of baksteen) de juiste harde diamantzaag. De hardheid is dan weer een kwestie van fingerspitzengef├╝hl en afhankelijk van de betonsoort, wapening en gladheid van het materiaal waar we mee te maken hebben. Laat dat maar over aan onze boor- en zaagspecialisten. Zij weten hier wel raad mee.

Een universele diamantzaag gebruik je voor middelharde tot harde steensoorten. Het handige van deze zaag is dat je hem niet steeds hoeft te verwisselen wanneer je een andere harde of middelharde steensoort wilt zagen. Dat levert je tijdswinst op. Er zijn ook speciale diamantzagen voor wand en vloertegels, alsmede marmer en graniet. Deze hebben een fijne vertanding of doorlopende rand, wat zorgt voor een perfect afgewerkte zaagsnede.

Voorbeelden van toepassingen van diamant zaagwerkzaamheden: Trapgat, liftschacht, gat voor een raam- of deurkozijn, sleuven tbv elektra/water/vloer, dilatatievoegen, inkorten van prefabvloeren of -wanden, afzagen rioolbuizen, dagkanten inkorten.

We onderscheiden grofweg 5 technieken met ieder zijn eigen specifieke machine. Handzagen, vloerzagen, wandzagen, kettingzagen en draadzagen.

Toepassing: trap, liftschacht, raam, deur, sleuven t.b.v. elektra en water, vloer -en of dilatatievoegen, prefabvloeren of -wanden inkorten, dagkanten inkorten